Braafste jongetje van de klas...

Door wizzkizz op woensdag 3 november 2010 10:45 - Reacties (23)
Categorie: Klimaat en energie, Views: 4.949

Opvallend nieuwsbericht vandaag op nu.nl: de opwarming van de aarde verloopt in Nederland ruim twee keer zo snel als in de rest van de wereld.

Gelukkig wordt de oorzaak er ook bij genoemd: de soms absurde (implementatie van) richtlijnen rondom luchtvervuiling, waardoor we allemaal 80 rijden op de autosnelweg.
quote: Nu.nl (incl. spelfouten)
“Ook het aantal zonuren is toegenoemen in Nederland. Dat komt vooral door een afname van mist en stratusbewolking, een gevolg van de aanpak van luchtverontreining.”
Lijkt het erop dat het nieuwe kabinet met hun plannen om 130 op de autosnelwegen toe te staan beter op weg is in de "strijd tegen de opwarmende aarde" dan alle linkse maatregelen de afgelopen tijd, die juist tot die snelle Nederlandse opwarming hebben geleid.

Het goede van die linkse maatregelen? Gelukkig kunnen we daardoor per dag gemiddeld een kwartier langer van de zon genieten 8-)

Volgende: RE: Onze menselijkheid versus Wilders 10-'11 RE: Onze menselijkheid versus Wilders
Volgende: Lieve Femke... 12-'09 Lieve Femke...

Reacties


Door Tweakers user IStealYourGun, woensdag 3 november 2010 10:52

Wut? In dat artikel word toch niet beweerd dat het 80 rijden op de autosnelweg de oorzaak is?

Door Tweakers user warhamstr, woensdag 3 november 2010 10:54

Wel dat de aanpak van luchtverontreiniging dat is, en die 80km regel is er daar een van!

Door Tweakers user harmen1987, woensdag 3 november 2010 10:54

Dus omdat we hier luchtverontreiniging aanpakken wordt het hier wat warmer..
Toch lijkt het me beter dat we hier schone lucht hebben voor het globale broeikaseffect (en onze lokale gezondheid!)

Door Tweakers user Haijo, woensdag 3 november 2010 11:08

Dus er is een compleet pakket van maatregelen, die geassocieerd worden(dus het is niet bewezen dat het zo is) met het sneller opwarmen van de aarde en daar pik jij er eentje van uit waarvan jij vervolgens meteen de conclusie trekt dat het een "linkse maatregel" is waarvan jij die vervolgens op een hoop gooit met alle links maatregelen die ooit bedacht zijn en die vervolgens weer tegenover 1 rechtse maatregel zet die alleen gericht is op het verbeteren van de doorstroming van files met de volledig uit de lucht gegrepen conclusie dat dat een positief effect op het klimaat zou hebben?

Wel leuk trouwens, nu jij gegevens gebruikt van klimaatwetenschappers om je eigen stelling te verdedigen kun jij niet langer beweren dat ze corrupt zijn en dat er een complot is(zie "Lieve Femke"). :)

Overigens zou ik wel even willen zien waar je dit vandaan haalt:
Gelukkig wordt de oorzaak er ook bij genoemd: de soms absurde (implementatie van) richtlijnen rondom luchtvervuiling, waardoor we allemaal 80 rijden op de autosnelweg.

Door Tweakers user leendertv, woensdag 3 november 2010 11:14

Jij denkt serieus dat het hier warmer wordt doordat we 80 rijden op de snelweg???????

Door Tweakers user VVVJeroen, woensdag 3 november 2010 11:15

"De linkse kerk" "rechts" "links" "Wij!" "Zij!" "De moslimterroristen" "Die rascisten" mwah ik probeer niet in dit soort termen te denken. Het stopt mensen in hokjes en bevordert 'Wij! - Zij!" gedrag waar je toch niet beter van word, sterker nog ik van de week nog een interessant artikel dat hiermee haat wordt bevorderd (en dan ook in de extreme zin). Awel; genuanceerd over dingen nadenken lijkt me efficiŽnter dan simpel zeggen "1". Je kan roepen dat belastingen omlaag moeten, als het echter daarbij blijft is dat vreemd. Je moet ook de stap nemen van wat zijn de gevolgen, waar lever je op in en is dat het waard.

Verder heb je meen ik de tekst niet goed gelezen. Er staat:
Zonuren

“De snelle opwarming wordt onder meer veroorzaakt door het feit dat Nederland relatief dicht bij de Noordpool ligt”, verklaart klimaatspecialist Rolf Schuttenhelm van Meteovista. “Sneeuw en ijs nemen daar flink af, zodat meer zonnestraling geabsorbeerd wordt. Het hele noordelijk halfrond krijgt hierdoor een versterking van de opwarming.”
De toename van het aantal zonuren wordt hierna genoemt als ůůk een oorzaak. Dit mag je dus wel even vermelden.

Verder heeft die verminderde vervuiling natuurlijk niet alleen dit tot gevolg, maar het is ook gezonder voor de mensen in NL en dan vooral de mensen die langs dit soort wegen wonen. Ik geef je dan weer wel gelijk dat we hierin niet moeten doorslaan, maar dat is een ander probleem.

Jou absurde stoutste conclusie van de klas vind ik dus ook een grove overdrijving (net als deze zin). Verder kan je door die 130 km/uur een paar minuutjes tijd winnen, maar krijg je wel weer meer ongelukken. Los van de toename van het verkeer waardoor er meer files zijn (dat kan er ook op wijzen dat mensen veel lŪever met de auto willen dan met bijv. de trein) kunnen er ook meer files door de toename aan ongelukken komen. Verder geeft het meer vervuiling zoals je al correct aangaf maar ook meer lawaai, deze twee dingen zijn dan weer negatief voor het welbevinden van mensen in de buurt van snelwegen, wat ik weer wat jammer vind.

[Slotnood edit:]
Democratie is mooi, maar betekend niet dat mensen die zonder nadenken wat roepen gelijk hebben. niet eerst hoeven na te denken over wat ze vinden en wat goed of fout is voordat ze het moeten roepen en als waarheid poneren "omdat de meeste mensen dit gewoon zeggen". Dat is het verkrachten van de rechtsstaat waar onze cultuur jķist ook op gebouwd is: respect voor minderheden en mensen die wellicht iets anders willen. Ik meen dat Nederland jķist als Poldercultuur bekend stond, maar blijkbaar zijn Geert en kornuiten het daar niet mee eens. Ik zou dus willen zeggen: Nederland uit met die mensen als ze zich niet Nederlands willen gedragen dan moeten ze maar oprotten!

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 11:19]


Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 3 november 2010 11:37

@VVVJeroen Ik ben het volledig met je eens. Echter waarom je het "wij-zij" principe wel toepast op politiek snap ik dan weer niet. Je weet hoe het werkt, want je uitleg is goed, en zelf kies je er zelf voor om toch weer die hokjes te maken....

disclaimer: ik ga geen politieke discussie starten. Met mijn reactie wil ik laten zien dat het niet denken in hokjes toch moeilijker is dan veel mensen denken.


Mbt tot het artikel: jep. Nederland is zo'n groot land inderdaad. We hebben ook zo veel invloed op deze hele aardbol. Mijn benzine wordt sterkt belast onder het motto van "milieu".... terwijl er in een dagje tracktorpulling of demonstratie bij de brandweer meer roet en smerigheid de lucht in gaat dan mijn auto in 50 jaar uitstoot. En tsja.... de vervuiling die F16's uitstoten zal ik maar niet benoemen. Belangrijker is dat die piloten hun vluchturen maken... dan houden we ons superieure leger tenminste in stand... en dat verwacht de wereld toch van een van de grootste landen van de wereld.

disclaimer 2: een beter milieu begint natuurlijk bij jezelf maar die grootheidswaanzin van onze papieren tijgers en burocraten mag ook wel eens gerelativeerd.

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, woensdag 3 november 2010 12:04

Komt misschien omdat NL de regels wel toepast, maar wij gewoon de warmte van de rest van de wereld hier ook krijgen, denk je niet? als de rest van de wereld ook hun best zouden doen, zou je dit dus niet hebben. Wel meer zon, maar lagere temperaturen en minder regen.

Door Tweakers user Vizzie, woensdag 3 november 2010 12:18

Democratie is mooi, maar betekend niet dat mensen die zonder nadenken wat roepen gelijk hebben. niet eerst hoeven na te denken over wat ze vinden en wat goed of fout is voordat ze het moeten roepen en als waarheid poneren ...etc.
Eh ja, dat is dus helaas juist wat het wel betekent: democratie houdt namelijk in dat de stem van iedereen, zowel die van de domste idioot als die van intelligentste mens, evenveel gewicht in de schaal legt, dat iedereen zich in het publieke debat mag mengen en (in een parlementaire democratie) zich zelfs verkiesbaar mag stellen om een deel van het volk te vertegenwoordigen.

Dat jij en ik liever zouden hebben dat er minder idioten zouden zijn is een andere kwestie ;)

Door Tweakers user Bennie98, woensdag 3 november 2010 13:20

Het is al langer geweten dat het wegnemen van vervuilende factoren de aarde doet opwarmen...

Toen op 11 September 2001 de vliegtuigen op de grond moesten blijven, steeg in die streek de temperatuur op ťťn dag met 1 graad... stel u dat nu voor maar op een jaar tijd en nog langer...

Al de maatregelen die we nu treffen tegen de opwarming van de aarde zijn veel te laat.
We zouden eerder een nieuwe aarde nodig hebben.

Of zoals ik onlangs gezien heb op discovery channel of was het nu national geographic channel..., iemand die schepen wou ontwikkelen die wolken maken..
Wordt het te warm op een bepaalde plek op aarde....(grotendeels water) dan sturen we de schepen daar naartoe en laten we ze daar wolken ontwikkelen waardoor er een reflecterend schild komt om de aarde wat af te koelen...

Dat zijn betere technologieŽn dan mensen 80 of in BelgiŽ 90 te laten rijden als er wat stofwolken hangen...

De aanpak daarvan is ook volledig verkeerd...
Begin eerst met de bedrijven/fabrieken en het openbaar vervoer en transport. En dan pas met de consumenten.

Dat zal veel meer teweegbrengen dan de arme jan in de straat nog wat lastig te vallen met nutteloze regeltjes...

Wat meer is.. zolang USA en China niet meedoen, heeft geen enkele stap nut....
Dat zijn de twee grootste vervuilers op de aarde en dat zijn net die twee die niet meegaan in de oplossing tegen de opwarming van de aarde...


Door Tweakers user VVVJeroen, woensdag 3 november 2010 13:40

Vizzie schreef op woensdag 03 november 2010 @ 12:18:
[...]


Eh ja, dat is dus helaas juist wat het wel betekent: democratie houdt namelijk in dat de stem van iedereen, zowel die van de domste idioot als die van intelligentste mens, evenveel gewicht in de schaal legt, dat iedereen zich in het publieke debat mag mengen en (in een parlementaire democratie) zich zelfs verkiesbaar mag stellen om een deel van het volk te vertegenwoordigen.

Dat jij en ik liever zouden hebben dat er minder idioten zouden zijn is een andere kwestie ;)
Wat ik vooral jammer vind in het huidige klimaat (het politieke dan) is dat mensen niet meer aangemoedigd worden om na te denken en juist aangemoedigd worden om gewoon dom te roepen en dat dŠt als waarheid gepresenteerd word. Deze heuse klimaatsverandering leeft een beetje in de laatste jaren, maar het doet wel pijn. Juist de politici zouden beter moeten weten.
Overigens komen we dan weer op een ander probleem: die politici moeten wel de mensen laten begrŪjpen waarom iets beter is en wellicht even belangrijk zover krijgen om te zien dat het belangrijk is. Maar dŠt is heel erg moeilijk en als dat niet gebeurt krijg je mensen die in het "Doe maar schreeuw maar" vacuŁm komen.
Maargoed, zie maar eens een beter systeem te verzinnen dan democratie. Wat mij eigenlijk weer deels gelukkig stelt is dat een nieuw kabinet slechts een deel van het beleid kan veranderen, dat zorgt ook voor wat stabiliteit over de lange termijn. Maar dan nog, er kan veel worden afgebroken....

Door Lothlorien67, woensdag 3 november 2010 13:56

dus smog is eigenlijk goed omdat het de zon tegenhoudt?

Door Tweakers user IStealYourGun, woensdag 3 november 2010 14:43

Lothlorien67 schreef op woensdag 03 november 2010 @ 13:56:
dus smog is eigenlijk goed omdat het de zon tegenhoudt?
Op korte termijn wel, op lange termijn totaal niet.
Zoals ik het verstaan heb, geraakt de zon inderdaad minder tot aan de aardbodem.
De zon die er echter door geraakt, geraakt ook moeilijke weg. Waardoor deze langzamer schade toebrengt. Het weghalen van die smog zorgt er inderdaad voor dat onze temperatuur nog zal stijgen. En dat wordt ook niet ontkent door de wetenschap, want het duurt zeker nog 5 tot 50 jaar tot er dan positieve verandering ontstaat. Hoe langer men hier echter mee wacht, hoe langer die periode wordt tot er een punt wordt bereikt dat we niet meer terug kunnen. Volgens sommige wetenschappers hebben we dat punt zelfs al bereikt.

Door Tweakers user Airdack, woensdag 3 november 2010 14:49

Ik had een lang verhaal getypt maar Firefox liep te klooien, dus dan maar kort:

Ga nooit letterlijk af op de titel van een nu.nl artikel. Zoals in het artikel staat, is het in Nederland in verhouding meer opgewarmd doordat Nederland dicht bij de Noorpool ligt, wat dus indiceert dat heel Noord-Europa in verhouding sneller opwarmt. Dus zeggen dat het iets te maken heeft met de 80km/u op de snelweg is onzin :)

Door Tweakers user Sgreehder, woensdag 3 november 2010 15:28

Vergeet ook niet dat al die zon dat asfalt flink opwarmt (en asfalt houdt warme goed vast), dus dat draagt ook aardig bij aan de opwarming.

Door Tweakers user ThijsWTF, woensdag 3 november 2010 16:57

Jij bent volgens mij een beetje simpel.

Door Tweakers user stefklep, woensdag 3 november 2010 17:25

warhamstr schreef op woensdag 03 november 2010 @ 10:54:
Wel dat de aanpak van luchtverontreiniging dat is, en die 80km regel is er daar een van!
Ik snap zo wie zo niet dat we 80 moeten rijden op bepaalde plekken , iedereen weet dat een auto bij 90 kilometer het meest zuinigst rijdt, wat zo ook weer voor minder uitstoot zorgt. Qua veiligheid en geluidsoverlast scheelt het ook niks.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 17:27]


Door Tweakers user naarden 4ever, woensdag 3 november 2010 17:25

harmen1987 schreef op woensdag 03 november 2010 @ 10:54:
Dus omdat we hier luchtverontreiniging aanpakken wordt het hier wat warmer..
Toch lijkt het me beter dat we hier schone lucht hebben voor het globale broeikaseffect (en onze lokale gezondheid!)
Uitlaatgassen blijven jammer genoeg steeds meer hangen in het gooi. kwam eergisteren thuis op de fiets, en ik dacht voor het eerst over benzineluchten: 'wat een gore stank!'

Door Tweakers user I-Heine-I, woensdag 3 november 2010 19:16

-RetroX- schreef op woensdag 03 november 2010 @ 11:37:
terwijl er in een dagje tracktorpulling of demonstratie bij de brandweer meer roet en smerigheid de lucht in gaat dan mijn auto in 50 jaar uitstoot. En tsja.... de vervuiling die F16's uitstoten zal ik maar niet benoemen.
Wat je hier uitkraamt is natuurlijk de grootste onzin. Je zet een miljoen mensen die elke dag met de auto naar hun werk gaan af tegen zo'n evenement dat incidenteel plaatsvindt. En je verhaal over de F16's raakt ook kant noch wal: de uitstoot daarvan zal niet eens 1% uitmaken van de dagelijkse uitstoot van de commerciŽle luchtvaart, of natuurlijk het dagelijkse wegverkeer. Kwestie van problemen op de juist plek aanpakken. Wat jij hier nu als argument aanlevert is vergelijkbaar met idioot hoge belastingen gaan heffen over voertuigen in de categorie Ferrari Enzo en Lamborghini Murcieleago; de auto's hebben een abnormaal hoge uitstoot/hoog verbruik, maar de jaarlijkse uitstoot van die auto's, die enkel in de weekenden buitenkomen, is natuurlijk niet te vergelijken met die van een geleasede VW passat die elke dag 2 uur in de file staat te vervuilen.

Ik wil je daarnaast verzoeken nu goede argumenten aan te gaan voeren. Er is best iets te zeggen tegen het soms incoherente beleid t.o.v. klimaatverandering, ik zal je niet tegenhouden om zo'n discussie op te voeren, maar probeer een beetje boven dat Geenstijl-reaguurder niveau uit te komen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 19:18]


Door Tweakers user I-Heine-I, woensdag 3 november 2010 19:17

excuus, dubbelpost.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 november 2010 19:17]


Door Tweakers user ZpAz, woensdag 3 november 2010 19:52

Safari heeft standaard de status-bar uit dacht ik, dat scheelt weer wat pixels ;)

Door Tweakers user Bennie98, donderdag 4 november 2010 10:12

ZpAz schreef op woensdag 03 november 2010 @ 19:52:
Safari heeft standaard de status-bar uit dacht ik, dat scheelt weer wat pixels ;)
zeer nuttige comment in dit onderdeel :D

Reageren is niet meer mogelijk